Det er meget almindeligt, at man forsøger at ignorere sine symptomer på pollenallergi, specielt hvis man ikke kender til de behandlingsmuligheder, der findes. Man nævner ofte høfeber i forbindelse med pollen, og selve ordet høfeber lyder jo ikke særlig alvorligt. Men for mange er pollenallergi langt mere end et trivielt problem. Hvis allergien ikke bliver behandlet korrekt, kan ens livskvalitet blive betydeligt påvirket, og samtidig er pollenallergi en risikofaktor for udvikling af allergisk astma. Derfor er det vigtigt at tage sygdommen alvorligt, ikke mindst hvis det drejer sig om børn. Pollenallergi kan også, afhængigt af hvor alvorlige symptomerne er, betyde at ens søvn påvirkes. Mange er trætte om dagen, hvilket kan gøre det svært for voksne at passe deres arbejde og for børn at fungere i skolen.
Forskellige pollental afhængigt af geografi og sæson
I den luft vi indånder, er der mange forskellige allergener, altså stoffer, der kan fremkalde allergi i vores luftveje. Pollen spredes i luften, når planterne blomstrer, og da floraen varierer fra land til land, er der også geografiske forskelle på, hvilke pollenallergier der optræder hyppigst. Græspollen påvirker mennesker overalt på jordkloden, mens andre allergener spiller en særlig rolle i visse dele af verden. For eksempel birkepollen i Norden, ambrosiepollen i Nordamerika og pollen fra japansk ceder i Asien.
Pollen fra birketræ, græs og gråbynke
De mest udbredte og vigtigste pollenallergener i Danmark er træpollen og græspollen og pollen fra gråbynke. Græspollen ligner hinanden meget; de kan alle optræde som allergener og give græsallergi, og græs plejer at være repræsenteret af græsarten eng-rottehale (timoté) i allergisammenhænge. Gråbynke er en urt, der hører til malurtslægten. Den danske pollensæson kan inddeles i tre perioder efter, hvad der primært giver de høje pollental. Om foråret er det træpollen, om sommeren græspollen og derefter følger sensommerens pollen fra gråbynke.