Symptombehandlende allergimedicin
Symptombehandlende allergimedicin benyttes normalt til at bremse symptomerne ved høfeber, men generne lindres kun, så længe man tager medicinen. Denne type medicin har ingen langtidsvirkende effekt på selve allergien. Det skyldes, at medicinen reducerer symptomerne uden at forbedre tolerancen for allergenet, til forskel fra allergivaccination, som øger kroppens tolerance over for allergenet. Det meste symptombehandlende medicin er receptfrit og kan fås på apoteker og i visse dagligvareforretninger. Her indgår lægemidler som antihistaminer, der findes som allergitabletter, øjendråber og næsespray. Der findes også næsespray, der indeholder kortison. Hvis den receptfrie medicin ikke giver tilstrækkelig lindring, kan lægen udskrive allergimedicin på recept, for eksempel næsespray med både kortison og antihistaminer, samt i svære tilfælde også kortison i tabletform.
Allergivaccination behandler årsagen
Allergivaccination, som også kaldes allergen immunterapi eller hyposensibilisering, gives når man ikke opnår tilstrækkelig effekt med symptombehandlende allergimedicin. Hvis der stadig er svære symptomer, til trods for at man har testet forskellige former for symptombehandlende allergimedicin, kan allergivaccination være et alternativ. Det giver en langtidsvirkende effekt og derigennem en varig forbedring af patientens tilstand, ofte i flere år efter behandlingen er afsluttet. Den vigtigste forskel mellem symptombehandlende allergimedicin og allergivaccination er, at en allergivaccination behandler selve årsagen til allergien. Sygdomsforløbet ændres ved, at kroppens immunsystem omstiller sig, og dermed tolereres specifikke stoffer (allergener) bedre. Allergivaccination kan gives mod de mest almindelige luftvejsallergener fra pollen, husstøvmider og pelsdyr og mod insektallergi.
Allergivaccination som tabletter og injektioner
Der findes allergivaccination i tabletform til behandling af birkepollenallergi, græspollenallergi og husstøvmideallergi. Allergivaccination i injektionsform findes til allergi over for hund, kat, husstøvmider, græspollen, birkepollen, træpollen, bigift samt hvepsegift. Indsprøjtningerne gives på et ambulatorium, en klinik eller lignende, mens tabletterne kan tages hjemme. Til forskel fra symptombehandlende medicin, som tages når man har symptomer, gives allergivaccination over hele året i 3 år (op til 5 år ved insektallergi). Til gengæld har allergivaccination som regel effekt, også når behandlingen er afsluttet.